Wanneer het totaal van je giften aan UNICEF jaarlijks minimum €40 bedraagt, heb je recht op een fiscaal attest. Je recupereert zo 45% van het gegeven bedrag.
Dat attest sturen wij je in maart van het jaar volgend op de gift(en) in kwestie toe, op tijd voor je belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar.
Update 12/04/2022
Op de ontwikkelingsindex (Human Development Index) staat Zuid-Soedan op de 186ste plaats van 189 landen, na Niger, Centraal-Afrika en Tsjaad. Vele kinderen in het land hebben honger, hebben te kampen met ziekten zoals, malaria, diareïsche ziekten en luchtwegeninfecties, en kunnen vaak niet naar school gaan. 2.8 miljoen kinderen – dat is meer dan 70 procent van de kinderen die naar school zouden moeten gaan - krijgen geen les.
Toegang tot drinkbaar water is schaars, woningen, ziekenhuizen en watersystemen zijn verwoest door de oorlog. Hulp bieden gaat per boot en per vliegtuig aangezien wegen onberijdbaar zijn en er overal landmijnen liggen.
Kinderen bedreigd door ondervoeding
De economie in het land gaat fors achteruit en voor velen is het een eeuwige uitdaging om eten te vinden. Door droogte en conflicten is er een alomtegenwoordige en verwoestende voedselcrisis aan de gang waardoor vooral kinderen en vrouwen gevaar lopen. Bijna 60 procent van de bevolking is voedselonzeker.
Ondervoeding bij kinderen in Zuid-Soedan heeft een alarmerend niveau bereikt. 1.4 miljoen kinderen lijden aan gematigde of ernstige acute ondervoeding.
UNICEF behandelt kinderen voor ondervoeding met een levensreddende pindapasta, boordevol vitamines en mineralen. Met slechts drie kleine pakketten per dag kan zelfs een ernstig ondervoed kind binnen enkele weken herstellen.
Kinderen verstrikt in een web van oorlog
De impact van de oorlog op kinderen is enorm. Meisjes lopen het risico het slachtoffer te worden van zedendelicten, kindhuwelijken en uitbuiting.
Vooral jongens lopen het risico ingelijfd te worden door gewapende groeperingen. Duizenden Zuid-Soedanese jongens zijn zo al gerekruteerd om te vechten en worden gedwongen de meest vreselijke dingen te doen.
UNICEF onderhandelt met leiders van gewapende groepen om kinderen in hun gelederen vrij te laten. Sinds 2015 werden 3.739 kinderen vrijgelaten met de hulp van UNICEF. Maar hun vrijlating is maar de eerste stap van een lange weg om hen weer een normale kindertijd te bezorgen.
Door klimaatverandering is de regenval minder voorspelbaar in Zuid-Soedan en komen overstromingen en droogtes vaker voor. De gevolgen zijn niet te overzien.
De klimaatverandering veroorzaakt extreme overstromingen waardoor vele mensen moeten vluchten. Gewassen worden niet langer gevoed maar vernietigd door het overstromingswater, waardoor oogsten verloren gaan. Dit leidt dan weer tot voedselonzekerheid.
Latrines raken beschadigd, waardoor open waterbronnen vervuild raken, en via water overdraagbare ziekten zich kunnen verspreiden. Dit leidt dan weer tot ernstige acute ondervoeding.
Stilstaand vloedwater is ook een gastheer voor muggen, waardoor malaria op de loer ligt.
UNICEF zet zich in om kinderen te helpen die getroffen zijn door de crisis in Zuid-Soedan door ze bescherming te geven, toegang te geven tot gezondheidszorg en onderwijs. We werken aan de vrijlating van kindsoldaten en vechten ervoor om de kinderen het onderwijs te geven waar ze recht op hebben. Zo kregen in 2020 795.473 kinderen toegang tot onderwijs en behandelden we 198.394 kinderen tegen ernstige acute ondervoeding.