UNICEF zet zich in om alle kinderen te helpen overleven en zich te ontwikkelen, zodat ze gezond kunnen opgroeien, met toegang tot gezonde voeding, kwaliteitsvolle basisgezondheidsdiensten, toegewijde zorgen en essentiële benodigdheden.
In de afgelopen 30 jaar boekten we enorme vooruitgang. Vandaag overleven 59 procent meer kinderen onder de vijf jaar dan in 1990. Toch blijven er nog heel wat uitdagingen wereldwijd.
Decennia van vooruitgang op het gebied van overleving, gezondheid en welzijn van kinderen, worden bedreigd door een complexe en veranderende wereldwijde context: COVID-19, klimaatverandering, milieuverontreininging, conflicten, ontheemding, volksverhuizingen en economische instabiliteit.
Vele sterfgevallen zijn nochtans gemakkelijk te voorkomen.
Ze worden veroorzaakt door een gebrek aan basisgezondheidszorg en medicijnen, door onhygiënische en vervuilde omstandigheden die verantwoordelijk zijn voor een kwart van de sterfgevallen bij kinderen jonger dan vijf jaar, door gewelddadige conflicten of natuurrampen, en door de gevolgen van klimaatverandering.
Overlijdens onder adolescenten zijn vooral het gevolg van ongevallen, verwondingen, ongewenste zwangerschappen, HIV/AIDS, chronische en niet-overdraagbare aandoeningen en problemen op het vlak van mentaal welzijn.
Snelle en efficiënte interventies zijn dan ook cruciaal. Daarbij moeten we ook rekening houden met de demografische veranderingen die de komende jaren de gezondheidsstelsels verder onder druk zullen stellen. Deze druk zal erg voelbaar zijn in Afrika, waar een groot aantal geboorten wordt verwacht. In Azië zet dan weer de vergrijzing de gezondheidssector onder druk. Doordat de vruchtbaarheidscijfers dalen en de levensverwachting stijgt, zullen meer kinderen en ouderen afhankelijk zijn van de slinkende actieve bevolking.
In de 156 landen waar we aan de slag zijn om kinderen te helpen overleven en zich te ontplooien, werken we samen met heel wat partners in de private en publieke sector, op nationaal en gemeenschapsniveau. Onze strategieën richten zich op :
1. De overleving van mama en kind
UNICEF verbetert de toegang tot kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg om kinder- en moederssterfte te voorkomen. Zo ontwikkelden we een resem eenvoudige, effectieve, goedkope en universeel toepasbare oplossingen. Het gaat bijvoorbeeld om vaccinatie, controle van het gewicht en van de groei van kinderen, de promotie van exclusieve borstvoeding, ...
Tijdens de consultaties maken we dankbaar gebruik van het contact dat we hebben met moeders en ouders, om advies te geven, bijvoorbeeld over de voeding van jonge kinderen, om vitamine A toe te dienen, gezinsplanning te bespreken. Dit komt de gezondheid van jonge moeders en kinderen ten goede.
UNICEF ondersteunt ook programma's om ziekten als longontsteking, diarree en malaria te voorkomen en te behandelen, bijvoorbeeld met geneesmiddelen, orale rehydratiezouten of door muskietennetten te verdelen die met insecticiden zijn behandeld. Ook leiden we gezondheidswerkers op zodat ze kinderen op deze ziekten kunnen screenen.
2. Vaccinatie
UNICEF streeft naar een wereld waarin geen enkel kind nog sterft aan oorzaken die kunnen vermeden worden. De meest efficiënte manier om dit te bereiken, is door kinderen te vaccineren. Vaccins redden jaarlijks 2 tot 3 miljoen levens.
Samen met onze partners leveren we deze levensreddende vaccins aan 45 procent van alle kinderen onder de 5 jaar wereldwijd. We zetten in op de uitroeiing van polio en van tetanus bij moeders en pasgeboren baby’s. Ook leiden we de distributie van COVID-19-vaccins.
3. Versterking van gezondheidssystemen
Waar mogelijk geeft UNICEF de voorkeur aan een preventieve aanpak. Binnen het brede kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen streven we ernaar de nationale gezondheidsstelsels te versterken, zodat kinderen, jongeren en (toekomstige) mama’s kunnen genieten van kwaliteitsvolle zorg. Daarbij hebben we speciale aandacht voor diensten voor jonge kinderen, voor kinderen met een beperking, die aan een ziekte lijden of een letsel hebben maar ook voor het verband tussen gezondheid en een gezond leefmilieu. Verder versterken we gezondheidssystemen om ze voor te bereiden op toekomstige pandemieën of om toekomstige crisissituaties aan te kunnen.
4. HIV/AIDS stoppen
Kinderen en adolescenten worden te vaak over het hoofd gezien in de strijd tegen HIV/AIDS hoewel ze nog steeds aan een alarmerend tempo besmet raken. UNICEF zet in op om nieuwe HIV-infecties bij kinderen en jongeren te voorkomen door de toegang tot tests te verbeteren, te sensibiliseren maar ook de structurele factoren aan te pakken die her risico verhogen om HIV op te lopen, zoals armoede en een gebrek aan onderwijs. Ook voorzien we een behandeling voor vrouwen, kinderen en adolescenten die besmet zijn.
5. Geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn
Het mentaal welzijn van kinderen staat onder druk. Wereldwijd heeft 1 jongere op de 7 te kampen met mentale gezondheidsproblemen. Hiervoor is onvoldoende aandacht en er wordt te weinig naar hen geluisterd. UNICEF werkt samen met regeringen om investeringen geestelijke gezondheidszorg te verhogen, maar ook op preventie, veerkracht en welzijn.
6. Gezonde voeding voor jonge kinderen
De meest kritieke periode op vlak van voeding voor kinderen begint al vanaf de zwangerschap en loopt tot de tweede verjaardag van een kind. UNICEF werkt samen met zorgverleners en gezondheidswerkers om borstvoeding te promoten en aangepaste voeding in de vroege kinderjaren te stimuleren.
7. Voeding van adolescenten en vrouwen
Tijdens de adolescentie neemt het risico op een tekort aan micronutriënten toe. Tijdens de schooljaren stimuleert gezonde voeding nochtans de groei en ontwikkeling, bevordert gezonde gewoonten, verbetert het leerproces verbeteren en draagt bij tot het doorbreken van de cyclus van ondervoeding tussen generaties. UNICEF zet zich dan ook in om de toegang tot voedzaam, veilig, betaalbaar en duurzaam voedsel te verbeteren.
Ook tijdens de zwangerschap kunnen tekorten ontstaan. Om dit te voorkomen, verstrekt UNICEF supplementen, zoals ijzer en foliumzuur.
8. Vroegtijdige opsporing en behandeling van ondervoeding
Als kinderen ondervoed zijn, lopen hun ontwikkeling en hun leven gevaar. Jaarlijks draagt ondervoeding bij tot het overlijden van ongeveer drie miljoen kinderen.UNICEF identificeert kinderen die aan ondervoeding lijden en voorziet hen van levensreddende voeding en supplementen. Ook promoten we borstvoeding, de goedkoopste en meest effectieve manier om kinderen in de eerste uiterst belangrijke jaren van gezonde voeding te voorzien.
- De sterftecijfers onder pasgeborenen, kinderen en adolescenten wereldwijd verlagen.
- Wereldwijd de gezondheid, ontwikkeling en het welzijn van kinderen en adolescenten verbeteren.
- Het percentage kinderen onder de 5 jaar die een groeiachterstand of een te laag gewicht hebben door ondervoeding te verminderen.
Deze liggen in lijn met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2 en 3: