Wanneer het totaal van je giften aan UNICEF jaarlijks minimum €40 bedraagt, heb je recht op een fiscaal attest. Je recupereert zo 45% van het gegeven bedrag.
Dat attest sturen wij je in maart van het jaar volgend op de gift(en) in kwestie toe, op tijd voor je belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar.
Update op 25 maart 2024
15 maart is een belangrijke datum, want het markeert het begin van het Syrische conflict in 2011, nu ondertussen 13 jaar geleden. Tot op de dag van vandaag blijft Syrië verstrikt in een verwoestend conflict, waarbij de kinderen van de lokale bevolking dagelijks worstelen om te overleven. Voor velen van hen is deze realiteit alles wat ze ooit hebben gekend.
De situatie heeft een verwoestend effect gehad op de economie van het land, waardoor bijna 90% van de bevolking in armoede is beland. De meeste gezinnen hebben hun reserves uitgeput als gevolg van beperkte werkgelegenheid, stijgende prijzen en een tekort aan essentiële benodigdheden. Te midden van toenemende ontberingen worden sommige gezinnen zelfs gedwongen tot wanhopige maatregelen, zoals gedwongen huwelijken, kinderarbeid, ondervoeding en schulden. Deze schrijnende omstandigheden hebben een enorme impact op het welzijn, de ontwikkeling en vooral de gezondheid en veiligheid van kinderen.
Vóór de dodelijke aardbevingen van februari 2023 was de infrastructuur die essentiële voorzieningen voor kinderen mogelijk maakte al aan het afbrokkelen als gevolg van het conflict. Sindsdien worden de verliezen en schade geschat op 9 miljard dollar (bijna 8,2 miljard euro).
Vele kinderen zijn slachtoffer of getuige geweest van geweld. Sommigen zijn gedwongen hun huis te ontvluchten en werden gescheiden van hun familie. Volgens een onderzoek bij huishoudens in Noord-Syrië meldde 34% van de meisjes en 31% van de jongens psychosociale nood. Tegelijkertijd bleek uit evaluaties in de getroffen gebieden door de aardbeving dat een groot aantal kinderen (83% van de ondervraagden) ernstige psychologische problemen en gedragsstoornissen vertoonde.
Vele gezinnen werden ook gedwongen om hun voedselinname te beperken, wat leidde tot een aanzienlijke toename van ondervoeding bij kinderen. Dit werd veroorzaakt door de ineenstorting van dienstverleningssystemen en de stijgende prijzen van basisbehoeften. Volgens het SMART 2023 onderzoek hebben meer dan 650.000 kinderen jonger dan vijf jaar een groeiachterstand, in vergelijking met 500.000 in 2019. Deze achterstand is nauw verbonden met chronische ondervoeding, wat onherstelbare fysieke en mentale schade veroorzaakt bij kinderen en een negatieve invloed heeft op hun leervermogen, productiviteit, en uiteindelijk hun toekomstige inkomen als volwassenen.
Extra financiering is essentieel om de systemen te herstellen die nodig zijn om basisvoorzieningen te voorzien aan bijna 8,5 miljoen mensen, waaronder 5,4 miljoen kinderen. De voornaamste behoeften betreffen water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, gezondheid en onderwijs, maar ook bescherming, wat een belangrijke prioriteit blijft.
Hulp voor Syrische vluchtelingen
• UNICEF en zijn partners bereikten 281.892 kinderen en jongeren door middel van betrokkenheid en bewustmakingsactiviteiten in Turkije.
• In Irak werden in alle vluchtelingenkampen vaccinaties uitgevoerd door professioneel opgeleid personeel, waardoor 18.880 kinderen werden beschermd tegen polio (met een succes percentage van 54%) en 7.764 kinderen tegen mazelen (met een succes percentage van meer dan 300%).
• UNICEF heeft geïntegreerde diensten opgezet voor bijna 127.735 begunstigden in vluchtelingenkampen, gastgemeenschappen en informele nederzettingen in Jordanië.
• In Libanon hielp UNICEF bij de opbouw van de capaciteit van 1.960 gezondheidswerkers om essentiële gezondheidsdiensten voor moeders, pasgeborenen en kinderen te verlenen.
In Egypte hebben UNICEF en het ministerie van Gezondheid en Bevolking 105.025 Syrische vrouwen en kinderen geholpen bij het verkrijgen van essentiële medische zorg.
Voor de VRTNWS portretreeks "10 jaar Arabische Lente", maakte de redactie van oorlogsjournalist Rudi Vranckx in 2021 deze aangrijpende reportage over het leven van de Syrische kinderen die bijna niets anders kennen dan oorlog, chaos en verwoesting.