Wanneer het totaal van je giften aan UNICEF jaarlijks minimum €40 bedraagt, heb je recht op een fiscaal attest. Je recupereert zo 45% van het gegeven bedrag.
Dat attest sturen wij je in maart van het jaar volgend op de gift(en) in kwestie toe, op tijd voor je belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar.
Update op 17 december 2024
Sinds het begin van de crisis in 2011 worstelen kinderen en hun gezinnen om het hoofd boven water te houden. Ze zijn slachtoffers van een van de meest complexe noodsituaties ter wereld: een combinatie van een langdurig conflict, herhaalde ontheemding, economische crises, ziekte-uitbraken en een verwoestende aardbeving. Voor vele Syrische kinderen is deze realiteit alles wat ze ooit hebben gekend.
De situatie heeft een verwoestend effect gehad op de economie van het land, waardoor bijna 90% van de bevolking in armoede is beland. De meeste gezinnen hebben hun reserves uitgeput als gevolg van beperkte werkgelegenheid, stijgende prijzen en een tekort aan essentiële benodigdheden. Te midden van toenemende ontberingen worden sommige gezinnen zelfs gedwongen tot wanhopige maatregelen, zoals gedwongen huwelijken, kinderarbeid, ondervoeding en schulden. Deze schrijnende omstandigheden hebben een enorme impact op het welzijn, de ontwikkeling en vooral de gezondheid en veiligheid van kinderen.
Een escalatie van het conflict
Ondanks jarenlange humanitaire inspanningen blijft de toegang tot basisvoorzieningen, adequate infrastructuur en economische integratie grote uitdagingen met zich meebrengen. Ook de vijandelijkheden in Noord-Syrië zijn sinds 2018 heviger en dodelijker. Bijna 14.700 kinderen zijn gedood of gewond geraakt sinds het begin van het conflict in 2011.
In totaal zijn 7,2 miljoen mensen in het land op de vlucht geslagen, waarvan er nu meer dan 2 miljoen in tijdelijke kampen leven. De recente vijandelijkheden hebben de situatie verder verslechterd, met 370.000 mensen die ontheemd zijn in Noord-Syrië (voornamelijk vrouwen en kinderen). Door de onzekere situatie wordt het ook steeds moeilijker om humanitaire hulp te bieden aan de getroffen bevolkingsgroepen, waaronder intern ontheemden en teruggekeerde Syriërs.
85% van de huishoudens heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze afhankelijker worden van hulp en negatieve overlevingsstrategieën, zoals kinderarbeid en slechte voeding. Bijna 40% van de ziekenhuizen en gezondheidsvoorzieningen functioneert niet of slechts gedeeltelijk, terwijl klimaatschokken en stroomstoringen de waterschaarste en voedselonzekerheid verergeren.
UNICEF en zijn partners blijven aanwezig op het terrein om levensreddende hulp te bieden aan kinderen en gezinnen in Syrië. Extra financiering is daarom essentieel om de systemen te herstellen die nodig zijn om basishulp te voorzien aan 7 miljoen mensen, waaronder 4,3 miljoen kinderen. In 2025 vraagt UNICEF $488,3 miljoen om langdurige ondersteuning te kunnen bieden, zoals het opzetten van leerruimtes en mobiele klinieken, en voor het leveren van inentingsmateriaal en hygiënekits.
UNICEF bood hulp in 2024:
• 1 miljoen kinderen kregen gezondheidszorg, en 2,5 miljoen zorgverleners kregen de benodigde materialen om hulp te kunnen verlenen.
• 1 miljoen kinderen kregen toegang tot voedingsdiensten, waar ze gescreend werden en bewustmakingssessies kregen over gezonde voeding.
• 500.000 kinderen kregen psychosociale hulp.
• 2.000 gezondheidswerkers kregen een training.
• 600.000 kinderen konden hun onderwijs voort zetten, zowel via formeel als niet-formeel onderwijs.
• 14,5 miljoen mensen kregen toegang tot veilig water en hygiënekits.
UNICEF roept op tot een eind van de gevechten, zodat alle mogelijke stappen kunnen worden ondernomen om de veiligheid en het welzijn van elk kind in Syrië te realiseren. De meeste kinderen in Syrië kennen niets anders dan oorlog, die al meer dan een decennia slachtoffers maakt, met daar bovenop de traumatische ervaringen van de aardbeving vorig jaar. Ze verdienen om in vrede en veiligheid op te groeien, en we moeten alles doen om hun leven en toekomst te beschermen.
Voor de VRTNWS portretreeks "10 jaar Arabische Lente", maakte de redactie van oorlogsjournalist Rudi Vranckx in 2021 deze aangrijpende reportage over het leven van de Syrische kinderen die bijna niets anders kennen dan oorlog, chaos en verwoesting.