Steeds meer kinderen leven in armoede, niet alleen in kwetsbare landen, maar ook bij ons. Heel wat welvarende landen slagen er niet in kinderen te beschermen. Er wordt niet genoeg geïnvesteerd in maatregelen die gezinnen ondersteunen, zoals in ouderschapsverlof, kinderopvang, gezinstoelagen en in gelijke kansen op de werkvloer.
Wat betekent kinderarmoede in België
Ook in België blijft de kinderarmoede sinds 2014 stijgen en worden kinderen die in armoede leven nog steeds gediscrimineerd op vlak van toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en vrije tijd.
Voor de COVID-19 pandemie groeiden maar liefst 20.6% van de kinderen in ons land op onder de armoederisicodrempel. Dit betekent dat ze in een gezin wonen met een inkomen van minder dan 60 procent van het nationale mediane inkomen.
België staat hiermee op de 29ste plaats in vergelijking met andere hoge-inkomenslanden. Ter vergelijking: in Nederland, dat op de 8ste plaats staat, bedraagt dit percentage 13,1%. (bron: Report Card Innocenti)
We vrezen dat dit percentage de komende maanden en jaren nog gaat stijgen door de impact van de COVID19-pandemie. Het is duidelijk dat de huidige gezondheidscrisis ook een kinderrechtencrisis is. De armoede neemt toe, de ongelijkheden worden groter.
Nu de COVID-19 crisis jaren aan vooruitgang op vlak van armoedebestrijding dreigt teniet te doen, is het belangrijker dan ooit dat overheden het sociale beschermingssyteem versterken.
Ook onze federale en regionale overheden roepen we op om prioriteit te geven aan kinderen en gezinnen aan de hand van een 5-punten agenda tegen armoede. Het is hoog tijd om te investeren in sociale bescherming en een kindvriendelijk beleid. We moeten een toekomst uitbouwen waarin ieder kind een gelukkig en gezond leven kan leiden.
Een sterk beleid dat gezinnen ondersteunt kan het verschil maken voor het welzijn van ieder kind, in België en wereldwijd.
Wat zijn de 5 punten op deze agenda
- SOCIALE BESCHERMING: Het optrekken van de sociale minima en het versterken van onze sociale bescherming om een waardig bestaan voor ieder kind en hun gezin te garanderen.
- GEZONDHEID & ONDERWIJS: Toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg en onderwijs voor alle kinderen te verzekeren
- ONDERSTEUNING VAN GEZINNEN: door een kwaliteitsvolle, betaalbare kinderopvang en adequate (ouderschaps-)verlofsystemen voor elk gezin te voorzien.
- PARTICIPATIE: kinderen en jongeren de kans geven om hun noden kenbaar te maken en deel te nemen aan de politieke beslissingen die een invloed hebben op hun leven en toekomst.
- VERSTERKEN: Een verlaging van de budgetten voor sociale bescherming en kinderbescherming voorkomen en de budgetten voor ontwikkelingshulp versterken.
Wat betekent kinderarmoede wereldwijd
De laatste decennia is de wereld vrij succesvol de strijd aangegaan tegen extreme armoede. Tussen 1990 en 2015 zijn meer dan een miljard mensen uit de extreme armoede geraakt. Daarmee is de eerste millenniumdoelstelling bereikt.
Ondanks deze vooruitgang is het werk om een einde te maken aan armoede nog lang niet voorbij, vooral nu we door de COVID-19 pandemie geconfronteerd worden met de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie. Jaren van vooruitgang dreigen verloren te gaan.
Volgens de laatste schattingen heeft de COVID-19-pandemie nog eens 150 miljoen kinderen in multidimensionele armoede geduwd – 1.2 miljard kinderen hebben vandaag geen toegang tot onderwijs, gezondheid, onderdak, voeding, sanitaire voorzieningen of water. Bovendien lopen deze kinderen het risico om slachtoffer te worden van kinderarbeid of kindhuwelijken. (bron: gemeenschappelijke studie UNICEF en Save the Children).
We moeten nu actie ondernemen en investeren in kinderen en gezinnen om te voorkomen dat we een volledige generatie in de steek laten en om jaren van vooruitgang op het gebied van armoedebestrijding veilig te stellen.
KRISTEL VERBEKE EN UNICEF BELGIË BUNDELEN KRACHTEN IN STRIJD TEGEN KINDERARMOEDE
Kristel Verbeke, voormalig lid van K3, is zangeres, (musical-) actrice, presentatrice programmamaakster én een vrouw met een missie.
Ze is al jaren een trotse UNICEF-meter en zet zich sinds 2021 vrijwillig in als ambassadeur voor UNICEF België.
In 2020 maakte Kristel 'Zorgen voor Mama', een TV-reeks waarin ze met zes mama’s praat die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven. Door haar betrokkenheid bij het Kinderrechtencommissariaat en het Kinderarmoedefonds weet Kristel hoe belangrijk het is om te luisteren naar kinderen en jongeren.
Ook samen met onze andere ambassadeurs roepen we iedereen (regeringen, instellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven, scholen, jongeren en het grote publiek) op om samen met ons alles in het werk te stellen om een einde te maken aan kinderarmoede in België en in de wereld en de meest kwetsbare kinderen en gezinnen te beschermen.